Dietetyk

Dietetyk zaprasza!!!

Jeżeli Państwo lub ktoś z Państwa bliskich cierpi na:

  • schorzenia układu pokarmowego,
  • zaburzenia funkcji tarczycy,
  • zespół metaboliczny lub którąś z chorób metabolicznych: cukrzycę, dnę moczanową, zaburzenia gospodarki lipidowej...
  • choroby wątroby, nerek
  • osteoporozę,
  • choroby nowotworowe, neurologiczne
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • alergie lub nietolerancje pokarmowe,
  • migreny,
  • zaburzenia odporności,
  • astmę oskrzelową
  • lub mają Państwo problemy z nadwagą - Dietetyk zaprasza na konsultacje

Oferuje porady dietetyczne dla dzieci i osób dorosłych: kobiet planujących macierzyństwo, ciężarnych, sportowców

 

Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką.

(przysłowie chińskie)

Mgr Katarzyna Dudziak

Dietetyk

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierunku: Biotechnologia żywności, na Wydziale Nauk o Żywności oraz Studiów Podyplomowych: Żywienie człowieka w profilaktyce zdrowotnej na tejże Uczelni.

Doświadczenie zawodowe zdobywała w prywatnym centrum poradnictwa żywieniowego we Wrocławiu oraz prowadząc Poradnię Dietetyki i Promocji Zdrowia w jednej z wrocławskich przychodni oraz współpracując z wrocławskimi klubami sportowymi.

Jest współautorką kompleksowych programów profilaktyki zdrowotnej (obejmujących terapię dietetyczną, psychologiczną, kinezyterapię oraz odnowę biologiczną), organizatorką i prowadzącą zajęcia we wrocławskiej Szkole Rodzenia. Ponadto prowadzi warsztaty i wykłady z zakresu edukacji żywieniowej dla różnych grup wiekowych.

Swoją wiedzę systematycznie pogłębia i uzupełnia dzięki podjętym studiom doktoranckim na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu oraz poprzez udział w konferencjach, warsztatach i szkoleniach o tematyce żywieniowej, kardiologicznej, diabetologicznej i in.

 

Profil konsultacji:

  • ocena stanu odżywienia pacjenta w oparciu o przeprowadzony wywiad żywieniowy, wygląd danej osoby lub dziecka, wyniki pomiarów antropometrycznych oraz składu ciała oraz dostarczone wyniki badań dodatkowych,
  • ustalenie wspólnie z pacjentem celu i możliwości działań dietetycznych z uwzględnieniem aktualnego lub przewlekłego problemu, wieku, płci, istniejących schorzeń,
  • przygotowywanie indywidualnie dobranych diet u dzieci i osób dorosłych:
    • z chorobami metabolicznymi: cukrzycą, dną moczanową, zaburzeniami gospodarki lipidowej,
    • z nadwagą i otyłością lub niedoborem wagi,
  •  
    • ze schorzeniami układu pokarmowego: zespołem jelita nadwrażliwego, z zespołem złego wchłaniania i in.
  •  
    • z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi: celiakią, nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka, alergią na nietypowe składniki pokarmowe, dodatki do żywności i in.
    • ze schorzeniami wątroby i woreczka żółciowego,
    • z zaburzeniami odporności,
    • ze schorzeniami nowotworowymi,
    • ze schorzeniami neurologicznymi,
    • z zaburzeniami emocjonalnymi, depresją, ADHD, autyzmem;
  • układanie planu dietetycznego dla kobiet planujących macierzyństwo, kobiet w ciąży, matek karmiących;
  • udzielanie porad, jak odżywiać dzieci małe, starsze, nastolatki.

 

Jak przygotować się na pierwszą wizytę? 

Podstawowym elementem pierwszej wizyty jest analiza składu ciała, której dokonuje się urządzeniem wykorzystującym zjawisko bioimpedancji elektrycznej.

Metoda ta polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu i pozwala określić zawartość tkanki tłuszczowej oraz beztłuszczowej masy ciała.

Aby wyniki badania były wiarygodne, należy zastosować się do poniższych wskazówek: 

·       na wizytę należy przyjść min 2 godziny po ostatnim posiłku,

·       na wizytę należy przyjść min 2 godziny po intensywnym wysiłku (ćwiczenia na siłowni, jogging, jazda na rowerze itp.),

·       do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem,

·       pomiar składu masy ciała nie może być wykonany w okresie menstruacji. Jeżeli termin wizyty u dietetyka zbiega się z wystąpieniem u Pacjentki miesiączki, należy taką wizytę przesunąć w czasie.

Dużym ułatwieniem dla dietetyka jest przyniesienie ze sobą sporządzonego spisu posiłków, najlepiej z trzech dni poprzedzających wizytę. 

Wskazane jest przyniesienie ze sobą posiadanych wyników badań np.: z krwi, moczu, testów alergicznych i in.

 

Kto przegląda

W tej chwili stronę przegląda 0 użytkowników i 1 gość.